Information om Dan Lexö

  • Jag är uppväxt inne i Botaniska trädgården med Pappa trädgårdsmästare, skånsk mamma och tre syrror. Vi blev matade av gedigen husmanskost och framför allt söndagsmiddagarna som var pricken över i:et. Som liten grabb på 60 talet var jag fängslad av Mästerkocken Tore Wretman och Ria Wägners kärlek och förskönade språk om mat.

    Redan som 10 åring jobbade jag på caféet i Botaniska som diskare, diskplockare och serverade nygräddade våfflor med kaffe i kopparpanna.

    Började arbeta direkt efter 9:an på Confrakta som var ett transportföretag med hängande konfektion från fabrik till butik.

    Jag gillar teknik också och tänkte starta den banan på Volvo Lastbilar,

    men det blev en kort tid innan…

  • Jag fattade ett beslut! Kan man uppskatta maträtter som är varsamt tillredda med bra smak och får ögat tillfredsställt, då kan det inte vara några problem att lära sig att laga mat.
    Jag skall bli kock!
    En kock med en målsättning att bli mycket duktig och krögare. Jag fattade beslutet 1980 en vecka innan utbildningen började. Jag gick direkt upp till Rektorn på Restaurangskolan i Göteborg. Fullsatt! men fick reda på att en ny restaurangskola skulle starta i Kungsbacka och där började jag min utbildning, på grund av att skolan inte var färdig återvänd jag mig till Rektorn i Göteborg och efter det samtalet var jag välkommen till Ester Mosessons restaurangskola. Jag blev kursetta med ett stipendium i handen för min energi inom matlagningens underbara värld slutade 14 dagar innan och arrendera min första restaurang Lasse Majas krog. 

    Första arbetet som kock var på sommarkrogen Lasse Majas krog på Marstand 1981. Där träffade jag min kompis och kompanjon Hans Palmgren.

    Krögare tillsammans med Hans Palmgren och fastighetsägarna på Lasse Majas krog, Marstrand. - 82, -83 och -84

    Vintern 82-83 hade jag diverse kock arbete bland annat var jag en hel del hos Krögarkäringen Eivor Palmgren i Hestra.

    Arbetade som kock på lustjakt S/Y Lady Ellen i Västindien, vintern 83-84 och vintern 84-85 i Västindien samt sommaren och hösten 85 i Medelhavet. Där fick jag upp ögonen för nya spännande råvaror och fick mera smak för mitt favorit kök. Det italienska köket, med sin kärlek till att framhäva råvarans smaker som är producerade lokalt.

  • Direkt efter hemkomsten från Medelhavet åkte jag ner till Båstad Hotell där Viktor Waldenström hade ett uppdrag fram till jul. Det var jag, Jonas Borsén, Ulf Torson och Henrik Larsson som tillredde läckerheter och julbord.

    Vinter och vår var jag hos min krögar vän Palmgren och Panorama Hotell & Restaurang som hade lite kris på konditorsidan.

    Maj -86 till aug. -86 var jag på Viktors Hotell & Restaurang med Viktor Waldenström, Jonas Borsén och Ulf Torson. Där fick jag en ny synvinkel på maträtter och hur man presenterar skapelserna för gästerna.

    September -86 fick jag erbjudande att bli köksmästare på Panorama Hotell & Restaurang i Göteborg. Under dessa år blev Panorama och jag känd för sin höga kvalité, läckra maträtter med inslag av nyskapande och även en restaurang som bevarade den svenska klassiska husmanskosten. Många lovord från gäster och massmedia, höga betyg var vanligt i både fackpress och dagspress. Det var många reportage om mig i tidningar, radio och TV. Min personlighet med matglädje och mitt sätt att sprida arbetsglädje med teamkänsla från städ till VD, gav ett gott resultat och en bra produkt till gästernas glädje, jag blev en profil för Panorama och mitt rykte spred sig i Göteborg och även i övriga Sverige.

    Årets köksmästare i flera facktidningar.

    En av de tolv bästa restaurangerna i Sverige ”Gourmet”, högsta betyg i GT, GP o.s.v. o.s.v.

    Finalist i årets kock -87, -88, -89, -90.

    Blev Årets KöttKock -90.

    Finalist i årets viltkock -90.

    Diplomerad av Gastronomiska akademin.

  • Krögare på Kompaniet Bar & Matsalar där professionell enkelhet var ledstjärnan. Snabbt fick vi lovord från både gäster och massmedia. (En av de tolv bästa uppstickarna i Sverige, tidningen Gourmet). Den stora gruppen av gäster var arkitekter, designer och reklamfolk, det var för den vällagade maten och för vår design. Detaljer i miljön förekom ofta i reklam.

    Finalist i årets viltkock -91.

    Finalist i årets kock -92.

    Höga betyg för maten i dags- och fackpress.

  • Köksmästare på The Place i Göteborg, en stjärna i Guide Michelen. Högsta betyg i flera av dagstidningar och fackpress. En av de tolv bästa restaurangerna 94, tidningen Gourmet.

    Finalist i Guldfisken.

  • Uppdrag, VM i Friidrott (aktiva, pressen och sponsorerna). Planerade menyer, produktion, kvalitén, logistik och designade köken för 400 000 ätande under 14 dagar. I driften hade jag hand om sponsorbyn. Vi fick högsta betyg för maten av alla idrottsarrangemang.

    Idégivare och genom förde Husmanskostens Trofé, en tävling för alla yrkes matlagare i Sverige för att bevara och även förnya det svenska köket.

    Är en av 50 st köksmästarna i Sverige som är invald i Euro Touqes. Syftet är att Europas stjärnkockar står för kvalité, smak & särart. 1986 fick Euro touqes av EU-kommissionens ordförande, Jacques Delors officiell status som remissinstans och expertorgan i EU-kommissionens handelsdepartement.

    Jag är med att startar Västra Akademin för gastronomi. Syftet är bl.a. kvalitén, smak, främja och bevara Gastronomin i Göteborg och Bohuslän, Halland och Västergötland.

  • Designar porslin och skapar nya kryddblandningar för konsument och restaurang.

    Black Powder en unik svart krydda har varit i produktion med olika köttprodukter med sous vide tekniken, sälj till restaurangbranschen.

    Konsultuppdrag med produktutveckling, utbildningar och gästspel för restaurangbranschen

    TV 4, ”kockduellen” Nytt nöjesprogram, hösten 96 och våren 97

    Matskola för privatpersoner och företag, personalvård eller kundträffar.

    Frilansar/Konsult uppdrag för livsmedelsföretag. Produktutveckling. Kund/Sälj träffar m.m.

    Speciella matupplevelser i hem eller lokal för privat- eller företagskunder. För 5 till flera tusen.

    28 april -97 hade vi premiären på våran Konst och kokbok ”smaka mina läppar” i svenska ambassaden i Tokyo med konstnären Ragnhild Lundén, boken är såld i 6000 ex utan att finnas i handeln.

    Åter Krögare på Lasse Majas krog, Marstrand med Bröderna Palmgren 1997–2000.

    Utbildningar för Fiskhandlare, Silja line m.m.

    Hade en egen ruta varje söndag i Göteborg Posten där läsarna sänder in frågor och jag ger svar plus ett söndags tips.

    Reklamfilm för ICA och Bingolotto

    Gjorde 2 st kokböcker för Nordbok / Tre Böcker, Pasta och kyckling

    1999 Residensets kokbok såld i 50000 ex Svenska, Engelska, Tyska och Franska

  • 2000 Blir Startskottet för En smak av Småland på Isaberg i Hestra. Ett sätt att få en smak av det småländska köket i en ny spännande tappning och givetvis ett bevarande av matkulturen. Kokboken En smak av Småland blev en succé finns på Svenska, danska, tyska och engelska. Blev marknadsföringen för Smålands turist.

    2001 Kokboken Mat under Segel för S/y Lady Ellen med Stefan Docksjö, Anna Karlsson. Där även kokboken var med mig på Köket i TV4

    1 feb 2002 Team Lexö med Dan Lexö och Br. Palmgren tar över verksamheten för all mat och dryck på Panorama i Göteborg

    1 dec 2002 Team Lexö Tar över Ljunga Park i Sävsjö. Nordens största trähus 5000m² Hotell, restaurang och konferensanläggning.

    Kokboken En smak av Småland skapad av Dan Lexö och världsfotografen Björn Wennervald.

    Har gjort fler talet stora invigningar (Skyttecentrum, SCA m.m.), Jubileum (Volvo m.m.), dop av Ostindiefaran Göteborg, Galor (Kungsfenan m.m.) där toppen av näringslivet och kungafamiljen har närvarat.

    Peters Harryssons gästabud på stadsteatern, där jag lagade mat på scenen och gästerna fick äta samma rätter i pausen. I showen var det kända artister som sjöng lagade mat m.m. Succé!

    2004 Idrefjäll, tar över 7 st restauranger och nattklubb

    2006 augusti öppnar vi Avenyn No1

    2006 augusti arrangerar vi maten till friidrotts EM, 100000 ätande, blev lätt som en plätt med erfarenheterna från VM 95.

    2007 händer det mycket men jag tar fram några axplock. 3 st 100 års jubileum, Stora Enzo i Hylte, SKF i

    Göteborg och Emballator Ulricehamn.

    2008 Luncher och catering till Konståknings VM i Göteborg.

    Pratar i mix megapol fredagsmys i Tommy show.

    2008 15 Mars sålde min del i koncernen till mina kompanjoner och köpt tillbaka Dan Lexö AB som har varumärket Team Lexö.

  • Event och catering: Jag har lång erfarenhet från små till jättestora event och oftast är jag en idéspruta som vill vara med att förstärka kundens budskap vid ett event.

    Gastronomiska uppdrag: utbildning, produktutveckling, matreklam, radiopratare och givetvis nyfiken på det mesta inom gastronomin.

    Matskola: jag lägger stor vikt att matskolan blir ett trevligt event med kunskaper för sällskap och företag. Nu kan jag komma till företag eller sällskap med mobila köksbord m.m. som mest har jag haft 200 personer som har lagat mat samtidigt.

    Eget varumärke: håller nu på att se till att mina produkter skall bli ett varumärke och säljas till konsument. olika sorters såser, kryddor m.m. goa saker som har och är uppskattade på mina restauranger.

    Black Powder kryddan finns att köpa på burk

    2010 startade vi Lexö på Resö, sommarkök & Bar: Redan första sommaren 2010 blev det en succé.Har öppet varje dag från mitten av juni till mitten av augusti. Sommar 2016 hade vi 20000 à la carte på knappt 2månader.

    Skapade låten ”Här på Resö” skriven av Dan Lexö, Finns på spotify, Youtube

    2024 blev jag ordförande/Preses Västra Gastronomiska akademin

    I år 2024 är det 15 år som krögare på Lexö på Resö sommarkök & bar

    Och mycket mera har hänt…

    Matglada Hälsningar Dan Lexö